piątek, 3 grudnia 2021

Świąteczne opakowanie na MERCI - KURS dla PAPER CARD

 Witam Was serdecznie :-)


Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas pomyśleć o prezentach i oryginalnym ich opakowaniu.
Dzisiaj przedstawię tutorial na prosty sposób zapakowania czekoladek MERCI. Przygotowałam dla Was propozycję płaskiego "pudełka - kubraczka" w kształcie choinki :-)

 


Serdecznie zapraszam na szybki i prosty kurs ;-)

 

Lista materiałów:

- dwa arkusze grubego, białego kartonu/bristolu,
- kilka arkuszy papierów scrapowych w wybranej kolorystyce, najlepiej z motywami świątecznymi,
- tekturki świąteczne ze sklepu PAPER CARD ;-)
- media: białe gesso lub biała farba/pasta śnieżna, klej,
- wstążka vintage i dodatki dekoracyjne,
- dziurkacz biurowy oraz pistolet z klejem na gorąco

Pracę zaczynam od wykonania odręcznego szablonu w kształcie choinki - 2 szt.
Na powyższym zdjęciu naniosłam wymiary swojego szablonu, na którym w części dolnej choinki znajduje się 13 mm rant, służący do sklejenia obu elementów. Rant posiada bigowaną linię zgięcia.

Obie części opakowania oklejam papierem ozdobnym o jednolitej kolorystyce - na zewnętrzną powierzchnię wybrałam papier w kolorze czerwonym.

 

Identycznie postępuję z drugą stroną ( u mnie wewnętrzna powierzchnia opakowania będzie w kolorze zieleni)

Na jednym, dowolnie wybranym elemencie (nr 1), centralnie po środku wewnętrznej strony pudełka przykładam bombonierkę, tak aby biały pasek (służący do sklejenia) przyciąć do wymiaru długości pudełka z czekoladkami. Zbędne elementy odcinam - jak na powyższym zdjęciu. 

Element nr 1 przykładam do elementu nr 2 - jak powyżej. Przed sklejeniem obu części wykonuję nacięcia na elemencie nr 2 - po 13 mm z każdej strony. Sklejam obie części i oklejam paskami  papierów scrapowych w pasującej do danej powierzchni kolorystyce.

Wykonane nacięcia zaginam do wnętrza pudełka tworząc literkę "U". Posłużą one do zablokowania bombonierki przed niekontrolowanym wysunięciem się z opakowania. Powierzchnia z utworzonym wgłębieniem będzie tylną częścią opakowania!

Przygotowane tekturki maluję na biało i zostawiam do wyschnięcia.

Przednią powierzchnię pudełka ozdabiam papierem z motywem świątecznym. Na górze choinki dziurkuję otwór, przez który przeciągnę wstążkę


Aby nadać swojej pracy zimowego klimatu i zatuszować odręcznie wykonane cięcia, krawędzie choinki
delikatnie pokrywam białym gesso.

I na koniec pozostała najprzyjemniejsza część pracy - zdobienie i budowanie  świątecznych kompozycji przestrzennych z użyciem tekturek i wcześniej przygotowanych dodatków. Najlepiej za pomocą pistoletu z klejem na gorąco ;-) Na końcu wklejam napis świąteczny i malutkie gwiazdeczki.

Na tylnej powierzchni pudełka przewidziałam miejsce na wklejenie karnetu z życzeniami.

Opakowanie jest gotowe. Wkładam bombonierkę, górną część choinki domykam i oba skrzydła przewiązuję wstążką, przeciągniętą przez przygotowany otwór.

I  prezentacja mojego opakowania ze słodką zawartością.





Tekturki są uroczymi dodatkami do kompozycji przestrzennych - zobaczcie jak pięknie wyglądają w towarzystwie gałązek, owoców, szyszek i lasek cynamonu :-)

Kochani, mam nadzieję że kursik jest przejrzysty i okaże się pomocny przy pakowaniu świątecznych prezentów.
Ze swojej strony szczerze polecam tekturki ze sklepu PAPER CARD -  wyśmienicie sprawdzają się w tej pracy i pięknie ją ozdabiają :-)
Moja praca została ozdobiona papierami marki Ciao Bella Paper z najnowszej kolekcji "The gift of Love"
Za mediową oprawę odpowiadają preparaty CADENCE - widoczne na zdjęciu zbiorowym u góry.
Zakupicie je w sklepie DREAMS - polecam ;-)

 

Dziękuję i pozdrawiam Was cieplutko, 

Inka

1 komentarz:

  1. Ale swietny pomysł i wykonanie! Dzieki ze sie nim podzielilas :)

    OdpowiedzUsuń